kuusiaidan%20viimeistely%C3%A4%20annin%2

kuusiaidan viimeistelyä oksasaksilla

 

Kuusiaidasta saadaan tuuhea ja hyvännäköinen vain säännöllisesti leikkaamalla. Hoitamattoman, ylikasvaneen aidan siistiminen ja lyhentäminen onnistuu, mutta siihen jää aiemmin syntyneitä aukkoja ja paksujen oksien/latvojen poistosta tappeja. Tämä johtuu siitä, että kuusi ei kasvata paljaasta oksankohdasta enää uutta versoa. Vanhaa aitaa voidaan silti lyhentää järkevän mittaiseksi, koska se halutaan säilyttää näkösuojana. Hyvä mitta on esimerkiksi 1,5-3 m - on tärkeää vuosittain, että aidan voi leikata maasta käsin ilman telineitä. Tämän kokoinen aita on näköeste sekä suojaa tuulelta ja pölyltä hyvin. Vuosikasvun säännöllinen leikkaaminen alkaa vähitellen tuuheuttaa vanhaakin aitaa ja saa siitä hieman paremman näköisen. 

 

LEIKKAUSAJANKOHTA

Kuusiaita leikataan varhain keväällä juuri ennen kasvua, tai myöhään syksyllä kasvun jo loputtua. Lämpötilan täytyy olla plussan puolella. Vanha muistisääntö on: "kahden ämmän välissä" (marraskuu-maaliskuu), keväällä viimeistään huhtikuussa. Leikkausta vältetään kasvukauden aikaan. Jos aidan joutuu leikkaamaan kasvukauden jo alettua, leikkauksen jälkeen ei pitäisi tulla helleaaltoa ja aidan on saatava riittävästi vettä (esim.ojasta). Jotkut haluavat leikata heinä-elokuussakin, kun uudet vuosikasvut ovat selvästi näkyvillä. Kun leikkaa kaksi kertaa vuodessa vähän kerrallaan, aita tuuheutuu hyvin ja pysyy erittäin siistinä.

 

LEIKKAUSTAPA

Leikkausten tavoite on tuuheuttaminen, koska tuuhea aita suojaa parhaiten. Hyvin hoidettu kuusiaita lisää asumismukavuutta ja lisää kiinteistön arvoa osana siistiä pihaa. Katupölyltä ja melulta suojautuminen edesauttaa ihmisten terveyttä. 

Kuusiaita pidetään lievästi kartion muotoisena. Paras kuusiaita on leveä alhaalta ja kapea ylhäältä. Suorakaiteen muotoiset eivät saa yhtä hyvin valoa (alaoksat voivat näivettyä) ja kestävät lumikuormaa huonommin. Rinteessä oleva kuusiaita voi halutessa mukailla rinteen muotoa, tai sitten ei. Mittausapuna voi käyttää linjalankaa. Yksittäisiä kuusia leikataan kartion tai pallon muotoisiksi.

Nopeimmin leikkaus käy pensasleikkureilla. Oksasakset (ohileikkaavat sakset) ovat viimeistelyä varten. Kävelykorkeudelta vedämme sivut tavallisella leikkurilla, korkeisiin kohtiin ja latvaan käytämme jatkovarrellista leikkuria. Erikoistapauksiin leikkurit eivät pysty; ylikasvaneet latvat voidaan leikata puukkosahalla tikkailta/telineeltä, kun halutaan lyhentää pahoin ylikasvanut aita. Leveimmät ja korkeimmat aidat leikkaamme telineen päältä jatkovarrella.

Pyritään leikkaamaan vuosikasvua. Viimeisintä versoa jätetään esimerkiksi muutama sentti, että kasvi alkaa haaroittua kauniisti. Uuden kuusiaidan hoitoleikkaukset aloitetaan jo varhain, jo istutusta seuraavana talvena. Aluksi leikataan vain sivuilta kartiomuotoa tavoitellen. Latvoja voi tasoitella varovasti, jos jokin kasvaa paljon muita nopeammin. Tämä kuitenkin hidastaa lopullisen korkeuden saavuttamista. Latvoja voi leikata säännöllisesti, kun kuusiaita on halutun korkuinen. Kasvu aidaksi vie noin kymmenen vuotta. 

Kun sivut ja päällinen on leikattu ja huonoksi menneet alimmat oksat siistitty, aitaa kannattaa pöyhiä käsin tai haravalla. Näin leikkuria väistäneet oksat nousevat esiin. Yksittäisiä törröttäviä oksia on kätevä leikata oksasaksilla. 2-3 vuotta leikkaamatta ollut aita voi vaatia enemmän oksasaksityötä leikkurin jälkeen siistin lopputuloksen saamiseksi. Vuosittain leikattu aita tulee useimmiten leikkurilla kerralla jo hyväksi, ja loppukiertämistä tarvitaan vähemmän.

 

ONGELMATILANTEET

Kuusi ei ole samanlainen versoja kuin lehtipuut tai monet pensaat. Uudistaminen alasleikkauksella ei onnistu. Siksi aitaan syntyneet aukot tai kuivien kesien aikana huonontuneet kohdat ovat ongelmallisia. Aidan päädyt kuivuvat helpommin. Yksittäisellä leikkauksella voidaan hämätä aitaa jonkin verran siistimmäksi, mutta aukot kasvavat umpeen hitaasti tai ei ollenkaan. Joskus ei ole enää kyse aidasta, vaan puurivistöstä. Tällöin on harkittava aidan hävittämistä kaatamalla puu kerrallaan, jos niistä tulee riski rakennukselle.

Kompromissiin päädytään, jos halutaan pitää ylikasvanut aita, mutta lyhentää se hoitokelpoiseksi seuraavia kesiä ajatellen. Tällöin aita katkaistaan haluttuun korkeuteen päällisen ulkonäöstä liikaa välittämättä. Oksatapit jäävät, mutta kovin pitkiä ei jätetä törröttämään. Sivut jatkavat normaalia vuosikasvua, joka paranee jatkossa säännöllisillä leikkauksilla. Aidasta ei tule vuosittain hoidetun veroista, mutta näin estetään korkeuden riistäytyminen käsistä.

Leikkuujätteen  määrä on tällöin yllättävän suuri. Se hidastaa siistimistä ja vaikuttaa täten kustannuksiin. Aidan hävittäminen tai "kompromissileikkaus" on suuri kertakustannus. Varjostamisesta voi olla joskus niin suuri ongelma pihassa, että mieluummin halutaan hävittää koko aita. Kaavoitetulla alueella täytyy silloin huomioida naapurien lisäksi kaupungin/kunnan luvat.

Anni Viitasaari

Lähde: puutarha.net, omat kokemukset